Contact via Whatsapp

7 sites met gratis afbeeldingen zonder auteursrecht

7x sites met gratis afbeeldingen zonder auteursrecht
Inhoudsopgave
Delen via:

Iedereen zoekt wel eens een afbeelding om op een website te gebruiken, voor social media, of voor een ander project. Maar niet alle afbeeldingen mag je zomaar gebruiken. Op veel foto's zit namelijk een auteursrecht. Hierdoor mag je ze niet voor commerciële doeleinden inzetten (zonder ze aan te kopen). Wanneer je deze toch gebruikt kun je in de problemen komen. Maar gelukkig zijn er ook websites waar je gratis afbeeldingen kunt downloaden, zonder auteursrecht. Dat is fijn, want afbeeldingen gebruiken in je content zijn essentieel! Wij leggen het je uit en zetten 7 van onze favoriete websites voor gratis stockfoto's op een rijtje.

Gratis stockfoto's

Wanneer je vaker naar afbeeldingen zoekt ben je ongetwijfeld de term stockphoto's wel eens tegengekomen. Stockfoto's zijn afbeeldingen die je (vaak tegen betaling) kunt downloaden vanuit een website. Op deze website kunnen fotografen hun foto's verkopen en de stockfoto website kan ze dan weer verkopen aan gebruikers (vaak via een abonnement of middles credits). Er zijn ook websites die gratis stockfoto's aanbieden. De fotografen kunnen hier hun werk plaatsen voor naamsbekendheid. De afbeeldingen op deze sites zijn vaak gelicenseerd onder de Creatieve Commons Zero (CC0), daarmee kun je de afbeeldingen ook voor commerciële doeleinden gebruiken en hoef je ook geen auteur te vermelden. Let wel op, per website en foto kan de licentie verschillen. Er staat vrijwel altijd vermeld onder welke licentie de foto valt en wat je er dus wel of juist niet mee mag doen. Check dit dus altijd even goed.

Beste sites met gratis afbeeldingen

1. Unsplash

Onze favoriete site voor gratis afbeeldingen is Unsplash. Deze website heeft namelijk een ontzettend groot en divers. De kans dat je hier een foto vind voor je project is groot. De site is ook erg makkelijk in gebruik, kies een van de categorieën of gebruik de zoekbalk voor een specifieke opdracht. Ook fijn aan Unsplash is dat je bij het downloaden kan kiezen voor verschillende formaten. Dit is fijn als je bijvoorbeeld een kleiner formaat nodig hebt voor op je website (klein bestandsformaat), of juist naar een groter formaat voor bijvoorbeeld een flyer of magazine.

Gratis afbeeldingen Unsplash

2. Pixabay

Het fijne aan Pixabay is dat je niet alleen foto's kunt downloaden, maar ook allerlei andere type media. Denk aan illustraties, video, muziek, GIF's en nog veel meer. Er staat ontzettend veel materiaal op. Grote kans van slagen dus! Ook heeft Pixabay uitgebreide filteropties wat ideaal is gezien de beeldbank zo groot is. Mocht je ook opzoek zijn naar goede illustraties, dan is dit de perfecte plek.

Gratis afbeeldingen pixabay

3. Pexels

Pexels is ook een hele goede gratis beeldbank met mooie foto's. De website is makkelijk in gebruik en ook hier kun je direct verschillende formaten van de foto's downloaden. Bovendien kun je de foto's ook direct vanuit Pexels bewerken in Canva. Ook super fijn aan Pexels: je kunt filteren op kleurenpallet. Ideaal als je naar afbeeldingen in specifieke kleurtonen zoekt.

Gratis afbeeldingen Pexels

4. Freeimages

FreeImages is een ook een hele goede beeldbank met veel aanbod. Ook hier vind je niet alleen maar foto's, maar ook illustraties, iconen en ook bijvoorbeeld gratis photoshop mockups. Super fijn dus als je een designer bent of zelf eens wat in elkaar wilt knutselen. De website heeft geen eigen editor, maar hiervoor heb je wel een hele goede gratis optie. Deze vind je achteraan in het artikel.

Freeimages gratis afbeeldingen

5. Stocksnap

Stocksnap.io is ook een fijne beeldbank met gratis afbeeldingen. Er komen vaak nieuwe foto's in veel verschillende categorieën. Let wel op dat wanneer je zoekt binnen een categorie, de eerste paar rijen met foto's vaak advertenties zijn van betaalde stockfoto sites. Ze vallen bijna niet op!

Stocksnap gratis foto's

6. Burst

Burst is een gratis beeldbank van Shopify. Deze foto's zijn voornamelijk geschikt wanneer je foto's zoekt die meer zakelijk en e-commerce gericht zijn. De beeldbank is niet super groot, maar er staan wel een hoop mooie en bruikbare foto's op. Denk bijvoorbeeld aan mensen die achter laptops zitten te werken, productfoto's, omgevingen, etc.

Burst gratis foto's

7. Flickr

Misschien dat je Flickr al kent, het is namelijk meer een social media platform. Het leuke aan Flickr is dat het zowel voor professioneel als amateurfotografen is. Het platform heeft meer dan een miljard foto's. De beeldbank is dus ontzettend groot. Let wel op, je mag ze niet allemaal zomaar gebruiken. Op Flickr kun je gratis afbeeldingen downloaden door eerst te filteren op licentie. Hoe je dat doet kun je hieronder op de afbeelding zien. Klik op de licentie filter en klik op "commercial use allowed". Dan weet je zeker dat je goed zit!

Flickr gratis afbeeldingen

Gratis afbeeldingen maken met AI

Kan je op deze websites niet precies vinden wat je wil? Dan is er nog een optie! Je kunt namelijk ook gratis afbeeldingen maken met AI. Met de opkomst van Artificial Intelligence is het mogelijk om afbeeldingen te genereren die precies naar jouw wens zijn (met de juiste 'prompts' natuurlijk). Ook hier zijn er een hoop betaalde tools, maar kan je met goed zoeken ook een aantal gratis opties vinden. Gelukkig hebben wij dat al voor je gedaan! Mocht je dit een interessante optie vinden, lees dan zeker ons artikel: Gratis afbeeldingen maken met AI.

Gratis afbeeldingen bewerken

Wil je foto's nog nabewerken? Dan adviseren we om gebruik te maken van Photopea. Dit is een soort gratis alternatief van Photoshop. Ideaal om kleuren te veranderen, te knippen en plakken, formaat van de afbeelding te wijzigen, etc.

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op! Wij helpen je graag.

Geschreven door:

Wessel

UX/UI Designer / SEO-specialist bij MCO Marketing Collective

Geschreven door:

Vivian

Marketeer & strateeg MCO Marketing Collective

Klaar om impact te maken?

Kom in contact
Kom in contact
Up right arrow.
Up right arrow.